İhracatçı Birlikleri’ne elektronik imzalı evrak gönderdim ancak elektronik imzamın geçersiz olduğunu söylediler. Neden?

Öncelikle günlük yaşamda sıkça karıştırılan terimler konusunda sizi aydınlanmamız gerekir: Sahip olduğunuz flash belleğe benzeyen cihazın adı ELEKTRONİK İMZA DEĞİLDİR. Bu cihazın tam adı ELEKTRONİK İMZA SERTİFİKASIDIR. Dolayısıyla, gönderdiğiniz evraklarda elektronik imzanın geçerli olmadığı yanıtı aldığınızda, sorun sahip olduğunuz elektronik imza sertifikasında değildir, bu sertifika ile evraklarınıza attığınız elektronik imzadadır.

ATILAN HER ELEKTRONİK İMZA YASAL OLARAK GEÇERLİ DEĞİL MİDİR? HAYIR !

Her ne kadar sahip olduğunuz elektronik imza sertifikasında bir sorun olmasa da, bu sertifika ile attığınız HER ELEKTRONİK İMZA YASAL OLARAK GEÇERLİ SAYILMAZ. Evraklarınıza attığınız elektronik imzaların geçerli olabilmesi için bazı standartlara uygun format ve içerikte olması gerekmektedir.

KEPPORT KULLANIM AMACI VE TEMEL İŞLEV/İŞLEYİŞİ NEDİR ?

KEPport iki temel modüle sahiptir: Elektronik imzalama modülün ve kolay KEP gönderim (başvuru) modülü. Bazı İhracatçı Birlikleri KEPport’un üyeleri tarafından, sadece elektronik imzalama modülü için anlaşma yapmışken bazı birlikler ise hem elektronik imzalama hem de kolay KEP gönderim modülü için anlaşma yapmışlardır.


KEPPORT ELEKTRONİK İMZALAM MODÜLÜNÜN KULLANIM/İŞLEYİŞİ ŞU ŞEKİLDEDİR:
Elektronik imza ile onaylayacağınız evrakları öncelikle PDF formatına çevirmelisiniz. PDF formatındaki dosyaları mümkün olduğu kadar birleştirmeye çalışınız. Destek başvurusu için fazla miktarda PDF dosya göndermeniz, karşı tarafın işini zorlaştırır ve işi yavaşlatır. Ancak, PDF dosyaları birleştirirken, beher PDF dosyanın 13 veya 14 MB’ı geçmemesine özen gösterin. Daha büyük olan dosyaları bölün. Size elektronik posta ile gelen kullanıcı adı ve parola vasıtasıyla KEPport’a giriş yapınız. (ÖNEMLİ NOT: Eğer firmamızla anlaşması olan ihracatçı birliklerinden birine üyeyseniz ve KEPport’u ücretsiz kullanma hakkına sahipseniz, doğrudan www.kepport.com adresinden giriş yapamazsınız. Ancak üyesi olduğunuz ihracatçı birliğinin internet sitesi üzerinden ücretsiz KEPport kullanımı sağlayabilirsiniz.) Oluşturduğunuz destek başvuru evrakını PDF formatında, KEPport sistemine yükleyiniz. KEPport sistemine yüklediğini PDF dosyayı elektronik imza ile onaylayınız. Elektronik imza ile onayladığınız PDF dosyayı kendi bilgisayarınıza indiriniz. Elektronik imzalı PDF dosyanızı, kendi KEP adresiniz üzerinden ihracatçı birliğine gönderiniz.

KEPPORT İLE ANLAŞMALI OLAN BİR İHRACATÇI BİRLİĞİNE ÜYEYİM, DOLAYISIYLA ÜCRETSİZ KEPPORT KULLANIMI İÇİN NE YAPMAM LAZIM?

Ücretsiz KEPport kullanımı için öncelikle KEPport kullanıcı tanımlaması yapmalısınız. KEPport kullanıcı tanımlaması için üyesi olduğunuz ihracat sitesi içerisindeki KEPport sayfasından YENİ KULLANICI ALMAK tuşuna basmalısınız. (ÖNEMLİ NOT: Yeni kullanıcı alma tuşuna bastıktan sonra tüm üyelik işlemleri tamamlanmadan internet sitenizi KESİNLİKLE KAPATMAYINIZ ! Eğer daha öncesinde internet sayfasını kapatırsanız hesabınız bloke olur ve tekrar kullanıcı tanımlaması yapmayı denediğinizde “bu firma adına kullanıcı tanımaması yapılmıştır….” Tarzında bir mesajla karşılaşırsınız. Eğer hesabınız bloke olmuş ise hesabınızı sıfırlatmanız gerekmektedir.

BAŞVURU EVRAKLARINA ÇİFT / MÜŞTEREK İMZA ATMA (Örnekli)

Sisteme önce Ahmet Bey kendi parolası ile girer. İmzalanacak dosyaları sisteme yükler. Kendi elektronik imza sertifikası ile evrakları imzalar. GÜVENLİ ÇIKIŞ tuşuna basarak sistemden çıkar. Sisteme Mehmet kendi parolası ile girer. Önceden Ahmet Bey’in yükleyerek imzaladığı evrakları görür. Aynı evrakları bu kez de Mehmet Bey kendi elektronik imzası ile onaylar. Böylece sisteme yüklenen evraklara çift imza yerleşmiş olur.

EVRAKLARIMI KEPPORT ÜZERİNDE İMZALADIM ŞİMDİ NE YAPMAM GEREKİYOR?

KEPport üzerine yükleyerek elektronik imzaladığınız PDF dosyalarınızı bilgisayarınıza indiriniz ve kendi KEP adresiniz üzerinden ihracatçı birliğine gönderiniz. ÖNEMLİ NOT: Elektronik imza ile onaylanan dosyalar üzerinde, birleştirme, bölme, sıkıştırma dahil hiçbir değişiklik yapmayınız. Aksi halde dosya üzerinde imza geçerliliğini kaybeder.

SİSTEME YÜKLEDİĞİM EVRAKLARI İMZALAYMIYORUM, İMZALAM İÇİN SİSTEM PİN KODU SORMUYOR, NEDEN?

Bilgisayarınıza gerekli altyapı kurulmadığından dolayı veya e-imza ile ilgili bir sorun olduğundan yaşanıyor olabilir. Destek için [email protected] adresine sorunu kısaca anlatarak danışmanlık talebinde bulunabilirsiniz.

BD Bilişim Danışmanlık firması kimdir?

BD Bilişim Danışmanlık firması TÜRKKEP ve KEPPORT Yetkili Başvuru Merkezi olarak görev almaktadır. Mühendislik kökenli ekibi, güçlü teknik altyapısı ile ihtiyaçlara anahtar teslim danışmanlık vermektedir.


İletişim için tıklayınız.

EnglishTürkçe