Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?

Kayıtlı  Elektronik  Posta  (KEP),  her  türlü  ticari,  hukuki  yazışma  ve  belge  paylaşımlarınızı  gönderdiğiniz biçimde  koruyan,  alıcının  kim  olduğunu  kesin  olarak  tespit  eden,  içeriğin  kesinlikle  değişmemesini sağlayan ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiren bir ileti ve belge yönetim sistemidir.

KEP’in Normal Elektronik Posta’dan Farkı Nedir?

KEP  Ancak  Bilişim  Teknolojileri  Kurumu  (BTK)  dan  bu  hizmeti  vermek  üzere  lisans  almış  şirketlerin verebileceği bir hizmettir. Standart e-posta’ya göre farkları şu şekildedir.

  • Kayıtlı Elektronik Posta Hesapları aynı bir banka hesabı gibi açılır. Kişi veya kurum görülmeden, evrakları alınmadan, kimlik tespiti yapılmadan hesaplar açılmaz.
  • Başkası adına bir başkası bu sebeple hesap açamaz.
  • Alıcı ve Göndericinin kim olduğu net olarak bellidir.
  • Kanunlarla tanımlanmıştır.
  • Her ileti kanunen noter hükmünde delil niteliğindedir.
  • KEP Hesapları sadece KEP Hesaplarına çalışır.
  • Gönderimler Elektronik İmza (e-imza) olmadan yapılamaz.
  • İçeriğine dışarıdan kesinlikle müdahele edilemez. İçerik bütünlüğü bozulamaz.
  • Saati ve gönderi zamanı değiştirilemez. Zaman damgası ile kilitlidir.
  • Gönderen KEP İletisini doğru bir Alıcı KEP Hesabına gönderdiyse bu kanunen karşı tarafa iletilmiş sayılır. Alıcının iletiyi açıp açmadığı, okuyup okumadığı durumu değiştirmez.
  • KEP İleti delilleri Türkkep tarafından 20 yıl boyunca saklanır.

Normal Elektronik Postalarımı KEP’ten Sonra İptal mi Edeceğim?

Hayır. Onları da kullanmaya devam edeceksiniz. Şirketiniz başta ücret pusulaları (bordro) olmak üzere özlük haklarınız ile ilgili tüm resmi ve gerekli gördüğü tüm yazışmaları buradan size iletebilecektir.

KEP’in Kanuni Altyapısı Nedir?

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) standart e-postadan farklı olarak kanunlarla tanımlanmış bir ileti şeklidir.

Kanuni altyapısı aşağıdaki kanunlarla sağlanmıştır.

  • Türk Ticaret Kanunu (yeni TTK – Kanun No:6102)
  • KEP Yönetmeliği (25.8.201 1/ R.G.28036)
  • KEP Tebliği (25.8.2011 / R.G.28036)
  • KEP Adresleri ve Rehberi Tebliği (16.5.2012 / R.G.28294)

Alıcı KEP Hesabı Nedir?

Normalde KEP Hesapları hem ileti gönderebilir hem de alabilir. KEP Hesaplarında kullanıcının elektronik imzasının olmaması durumunda bu hesaplar gönderim yapamamaktadırlar. Bu sebeple bunlara Alıcı KEP Hesabı  denmektedir.  Bu  hesaplarda  sadece  gelen  KEP  İletileri  görülüp,  okunabilir.  Ayrıca  çalışanlara şirket ismi altında açılan KEP Hesapları sadece alıcı hesaplar olarak tarafımızdan açılmaktadır.

Bana Açılan KEP Hesabından Gönderi Yapabilir miyim?

Yukarıda izah edildiği üzere gönderim yapılamaz. Ayrıca şahsınıza ait bir KEP Hesabı almanız gerekir.

Bu KEP Hesabı Şahsıma mı Ait Olacak? Başka Konularda Bu Hesabı Kullanabilir miyim?

Bu  KEP  Hesabı  şirketinizin  ismi  altında  açıldığı  için  sadece  şirketinizin  size  yapacağı  gönderimler  için geçerlidir. E-İmza almanız ya da mevcutta e-imzanızın olması durumunda bile bu hesaplar gönderime açık değildir. İsterseniz gönderim için tamamen şahsınız adına ayrı bir KEP hesap alabilirsiniz.

Bana Bir KEP İletisi Geldiğini Nereden Bileceğim?

KEP Hesabı açılışı için imzalayacağınız “Hesap Açılış Taahhüt” formunda verilen cep telefonu numaranıza ve standart e-posta adresinize size bir KEP İletisi gönderildiği anda SMS ile cep telefonunuza ve e-posta ile  standart  elektronik  posta  adresinize  bir  bildirim  gönderilecektir.  Böylece  gelen  KEP  İletisinden haberdar  olmuş  olacaksınız.  Size  gelecek  bildirimleri  SMS’leri  ve  elektronik  postalarında  KEP  içeriği görülemez. Sadece gönderinin “Konu” başlığında yer alan “konu” yer alır.

KEP Hesabıma Nasıl Ulaşacağım? Nasıl Okuyacağım?

KEP hesabınıza internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan (masa üstü bilgisayar, laptop, tablet, el terminali, cep telefonu, kiosk) herhangi bir yerde iken ulaşabilirsiniz. Öncelikle bağlanacağınız cihazdan bir  internet  tarayıcısı  programı  açmanız  gerekmektedir.  (Google  Chrome,  vs)  Daha  sonra  yapacağınız tek şey www.turkkep.com.tr sayfasına giderek menüde yer alan “Hesap Giriş” bölümünde “KEP Hesabı” Kısmını seçip tıklayıp giriş işlemlerinizi yapmanızdır.

KEP Hesabıma Nasıl Gireceğim?

Yukarıda izah edildiği gibi TÜRKKEP’in ilgili internet sayfasına girdiğinizde karşınıza çıkan ekranda boş olan  üstteki  bölüme  önce  size  ait  olan  TC  Kimlik  numaranızı  giriniz.  Hemen  bunun  alt  bölümünde  size özel / sadece sizin bildiğiniz şifrenizi giriniz. Bunların altında yer alan “Şifre ile Giriş” butonuna basınız. Eğer  TC  Kimlik  Numaranızı  ve  şifrenizi  doğru  girdiyseniz  sistem  sizi  bir  sonraki  ekrana  alacaktır. (Bir  sonraki  ekrana  geçmiyorsanız  ekranda  çıkan  uyarıları  dikkate  alarak  bilgileri  tekrar  girmeniz gerekecektir.  Şifreler  büyük  /  küçük  harf  duyarlıdır.)  Size  bu  ekranda  da  bir  şifre  sorulacaktır.  Buraya cep  telefonunuza  TÜRKKEP’den  sadece  bir  kullanımlık  (bankalarda  olduğu  gibi)  gelen  şifrenizi  girip “Gönder”  tuşuna  girmeniz  gerekmektedir.  KEP  Hesabınızın  ana  ekranında  gelen  kutusu  içinde  size iletilen tüm gönderileri görebilecek, eklerini isterseniz cihazınıza indirebileceksiniz. Buraya gönderilen iletileri silmemenizi öneririz.

KEP Hesabıma Gelen İletiyi Ne Zaman Kabul Etmiş Oluyorum?

KEP   Hesabınıza   gönderilen   ileti,   size   iletildiği   andan   itibaren   kanunen   bu   ileti   tarafınızdan   “ileti  alınmış”  olarak  kabul  edilmektedir.  Bu  iletiyi  açıp  açmamanız  ya  da  okuyup  okumamanız  bu  durumu değiştirmemektedir.

KEP  Hesabıma  Gelen  İletiyi  Kabul  Etmiş  Olmam,  İçeriğini  de Kabul Ettiğim Anlamına mı Geliyor?

Kesinlikle  hayır.  Size  gönderilen  iletiyi  kanunen  almış  olmanız  kesinlikle  bu  ileti  içinde  gönderilen detayları,  ücret  pusulasındaki  hesaplamayı  veya  herhangi  bir  ithamı/iddiayı  kabul  ettiğiniz  anlamına gelmemektedir. Tüm itiraz ve kabul etme ya da etmeme haklarınız saklıdır. Bunları yasal süreleriniz içinde yapmanız önemlidir. TÜRKKEP gönderilerin içeriğine ve itirazlarla ilgili yasal sürelere karışmamaktadır.

KEP Hesabıma Gelen Bir Konuya Nasıl İtiraz Edebilirim?

KEP  Hesabınız  sadece  alıcı  hesap  olduğu  için  şu  6  yöntemden  birini  kullanabilirsiniz.  Kullanacağınız yöntem konunun önemine, şirketinizin iş yapma şekillerine ve sizin tercihinize göre değişiklik gösterebilir. Karar tamamen şahsınıza ait olacaktır. TÜRKKEP’in burada bir sorumluluğu yoktur.

  1. Sözlü olarak yapılacak itiraz
  2. Yazılı olarak bir dilekçe vererek yapılacak itiraz. Dilekçenin evrak girişini yapıp yapmamak tamamen uygulama detayı ve tercihtir.
  3. E-Posta yolu ile ilgili şirket bölümlerine yapılacak itiraz.
  4. İadeli Posta / Taahhütlü Posta Yöntemleri ile yapılacak itiraz.
  5. Noter kanalı ile şirketinize yapılacak itiraz.
  6. Tamamen kendinize ait bir KEP Hesabı alarak şirketinizin size gönderi yapan KEP Hesabına yapılacak itiraz.

KEP Hesabı Açılınca Bununla İlgili Maaşımdan Bir Ücret Kesintisi Olacak mı?

Hayır olmayacak. KEP Hesapları ile ilgili tüm masraflar Türkkep tarafından karşılanmaktadır.

KEP Hesabımı Başkası Görebilir mi?

Hayır  göremez.  Sadece  KEP  iletisini  gönderen  ve  alıcı  olarak  siz  görebilirsiniz.  Ancak  siz  kendi TCKN’ninizi,  şifrenizi  ve  cep  telefonunuza  her  defasında  tek  kullanımlık  gelen  şifrenizi  verirseniz  bir başkası  KEP  Hesabınıza  girebilir.  Bunların  güvenli  bir  şekilde  tutulması  ve  saklanması  kullanıcının sorumluluğundadır.

KEP Hesabıma Nasıl İletiler Gelebilir?

KEP Hesabınıza gelebilecek ileti çeşitleri aşağıdaki gibidir. Bunların hangisinin hangi sıklıkta geleceği /gönderileceği veya hangi tip iletilerin gönderileceği konusu tamamen şirketinizin, politikası, yönetimi ve İK Bölümüne bağlı bir konudur. Bu listede yer almayan ama şirketiniz için önem arz eden yazışmalar ve duyurular da buradan size iletilebilir.

  • Maaş bordrosu,
  • Sözleşme,
  • Savunma bildirimleri,
  • İhtarlar,
  • Maaş artışı / prim ödemesi,
  • Yıllık ve mazeret izin kullanımı,
  • Atama / görevlendirme yazıları, 
  • Hedef ve performans değerlendirme vb.

Başka Bir Hizmet Sağlayıcıdan KEP Hesabım Var. Kullanabilir miyim?

Başka  bir  hizmet  sağlayıcıdan  olan  KEP  Hesabınız  bu  sistem  içinde  kullanılmamaktadır.  Siz  diğer  KEP Hesabınızı ayrıca kullanmaya devam edebilirsiniz.

KEP Hesabımın İsmini İstediğim Gibi Belirleyebiliyor muyum?

Hayır belirlenemiyor. KEP Hesaplarında kullanıcıların tam adı ve soyadının olması kanunen zorunludur. Ancak şirketinizde aynı isimde birden fazla kişi varsa bunları ayırt etmek adına TÜRKKEP sistemi isim ve soyadından sonra bir sayı eklemektedir.

Niye Bir Taahhütname Dolduruyoruz?

Bu  Taahhütname  Ulaştırma  Bakanlığı’na  bağlı  Bilişim  Teknolojileri  Kurumu  (BTK)  tarafından  tespit  edilmiş  ve  KEP  Hesap  açılışları  sırasında  alınması  zorunlu  bir  evraktır.  KEP  Hesabı  açılışını  aynen  bir banka  hesabı  veyahut  bir  cep  telefonu  hattı  açılışı  gibi  görebilirsiniz.  Diğer  taraftan  KEP  Hesap  açılış dokümanı tek sayfa önlü arkalı çok basit ve sade bir dokümandır.

İşten Ayrıldığımda KEP Hesabıma Ne Oluyor?

Şirketiniz TÜRKKEP’e yazılı olarak işten çıkışınızı bildiriyor. Hesabınız bize yapılan bildirimden itibaren sizin erişiminize 3 ay daha açık kalıyor. Daha sonra hesabınız tamamen erişime kapatılarak 20 yıl buradaki KEP ileti delilleri saklanmak üzere arşivlerimize alınıyor.

EnglishTürkçe