Home Office (Evden) çalışmak

Dünyanın neresinde olursak olalım, Covid-19 pandemi süresince evden çalışma deneyimini bir çoğumuz deneyimlemek durumunda kaldı.

Bazı çalışanlar evden çalışmanın iş disiplini açısından kötü etkilediğini düşünse de, bu süreci güzel yöneten çalışanlar sevdiklerinden ayrılmadan, ev konforundan ödün vermeden, trafik derdi çekmeden aslında süreçlerin yönetilebildiğini gördü. Alışma süresi sonrasında bir çok çalışanın evden çalışmanın daha verimli olduğunu ve daha yüksek bir hayat standardı sağladığı düşüncesinde olduğunu görüyoruz.

Durumu işveren gözünden ele alırsak, elektrik su kullanımı, ulaşım gibi giderlerin düşmesi aslında işverenleri de ekonomik açıdan bir derece rahatlatan bir etken olarak düşünüldüğü görülmektedir.

Bir çok kurumsal firma, en azından belirli günler çalışanların home office olarak evden çalışması zaten gündemine almış iken pandemi süreci geçiş aşamasının oldukça hızlanmasını sağladı. Hazırlıklı olan firmalar süreci çok daha pratik ve verimli geçirebildi.

Tabi hazırlıksız yakalanılan beklenmedik salgın sürecinde bir çok zorluk ile karşılaşıldığı da çokça görülmektedir. Bunlardan başlıcaları ortak dosyalara erişememek, ofis içerisinde kullanılan programlar ile iletişim kuramamak kısacası ofis ağına istenildiği pratiklikte bağlanamamak şeklinde örnekleyebiliriz.

Normalleşme sürecinde ve daha sonrasında ne olacak?

Kültür olarak bizler teması seven, işleri yüz yüze yürütmeyi seven sıcakkanlı bir milletiz. Kullanmaktan korkulan, çekinilen uzaktan iletişime dayalı teknolojiler ile bir çoğumuz mecbur olarak karşılaştı hatta iç içe oldu. Aslında bir şekilde kabul etme ve alışma süreci diyebiliriz. Artık normal bir süreçte de uzak bağlantı ve e-dönüşüm teknolojilerini hayatımızın ayrılmaz bir parçası olarak göreceğimiz kaçınılmaz bir gerçektir.

Home Office çalışma alanı için ne gibi bir altyapı gerekir?

Güvenlik:

Kullanılan bilgisayarlar, bilgisayar içerisindeki dosyalar, aslında hepsi birer şirket değeri. Zarar gören bilgisayar veya her hangi bir şirket verisi, doğrudan şirkete zarar demektir.

1- Evden çalışanların bilgisayarları ortak şirket ağına SSL VPN ile güvenli ve kontrollü şekilde bağlanmalıdır.

2- Kullanılan bilgisayarlar internet kullanımını güvenli şekilde yapmalıdır. DLP ile dosya kayıpları engellenmelidir. Çözüm olarak her bilgisayarda kapsamlı antivirüs hizmeti kullanılmalıdır.

3- Hem evden hem de ofisten olsun, her durumda kıyamet senaryoları gereği firma verileri bulut yedekleme ile yedeklenmelidir.

4- e-Dönüşüm kapsamında e-imza, KEP, e-fatura, e-arşiv fatura, e-SMM, KEP İK gibi teknolojiler ile kağıt ve fiziksel aktarım gerektiren süreçleri dijital ortamda güven içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.

Esneklik:

Evden çalışma sürecinde çalışanlar, ofisteymiş gibi hızlı şekilde ofis ağı içerisinden süreci yönetmelidir. Aksi durum, güvenlik açığının yanında, aksak ve yavaş bir çalışma ortamı olacaktır.

1- SSL VPN ile çalışanlar, IPSec VPN ile şubeler, dağılım dünyanın neresinde olursa olsun aynı ağ içerisindeymiş gibi hızlı, güvenli bir şekilde çalışabilmektedir.

2- E-dönüşüm denince ilk akla gelen esneklik ve pratikliktir. e-imza ile ıslak imza gerektiren bir çok şahsi ve firma adına yapılacak işlemleri saniyeler içerisinde gerçekleştirebilir, karşı tarafa iletebilirsiniz. E-fatura, e-arşiv fatura, e-SMM, KEP İK gibi diğer çözümler de yine saatler, günler belki de haftalar alacak süreçleri dakikalar, hatta saniyeler içerisinde gerçekleştirebilmenize olanak sağlayacaktır.

Denetim ve Kontrol:

Çalışanlar evlerinde de olsa mesai saatlerinde süreçleri doğru yönetmeli, işverenler sürecin yönetimini belirli kurallar çerçevesinde kontrol etmeli gözlemleyebilmelidir.

Çalışanlar VPN ile bağlandığında dilersek çalışanların internet trafiğini şirket içerisine konumlandırılmış firewall üzerinden geçirebilir, kurallar belirleyerek kontrol edebilir ve gözlemleyebilirsiniz.

Çalışanların internet çıkışlı cihazlarında antivirüs kullanarak VPN bağlantısı olmadığı veya USB bellek kullanımı dahil tüm etkenler için yine kurallar tanımlayabilir, gözlemleyebilirsiniz.

BD Bilişim Danışmanlık olarak bu ihtiyaçları görüyoruz. Satış, kurulum ve bakım süreçlerinde firmalara üst düzeyde hizmet vermekteyiz.

Başvuru için lütfen tıklayınız.

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EnglishTürkçe